روابط عمومی آنلاین در دو جمله خلاصه می شود; اولاً هر برندی باید در جایی که مشتریانش حضور دارند فعالیت کرده و خود را معرفی کند و ثانیاً این فعالیت ها در راستای ایجاد تصویر مثبت و کاهش اخبار و مشکلات منفی برند باشد. به همین دلیل باید کانال های مختلف بازاریابی دیجیتال در فضای آنلاین مشخص شود و هر کسب و کاری سعی کند در همه آنها حضور مثبتی داشته باشد. این کانال ها شامل رسانه های اجتماعی، سایت های خبری و حتی سایت آن کسب و کار است. به طور کلی هر کاری نیاز به روابط عمومی دیجیتال دارد. زیرا مشتریان شما در رسانه های دیجیتال حضور دارند و اگر استراتژی درستی داشته باشید می توانید به آنها دسترسی پیدا کنید و کسب و کار خود را معرفی کنید. در ادامه این مقاله به توضیحات بیشتر در مورد روابط عمومی آنلاین می پردازیم.
روابط عمومی آنلاین چیست؟
روابط عمومی آنلاین بخشی از استراتژی بازاریابی دیجیتال سازمان است که برای حضور موثر آن در فضای مجازی، ارتباط عمیق در رسانه های آنلاین با مخاطبین و ارتباط با وبلاگ نویسان، اینفلوئنسرها و مطبوعات آنلاین استفاده می شود. وظایف Online PR شامل ساده سازی نحوه ارائه خدمات به مشتریان، بهبود کارایی و اثربخشی کسب و کار، تسهیل دسترسی مشتریان و مخاطبان تجاری به اطلاعات مورد نیاز، بهبود پاسخگویی و اطلاع رسانی به مخاطبان و افزایش خلاقیت از طریق استفاده از روش های ارتباطی و اطلاعاتی است.
تفاوت بین روابط عمومی آنلاین و سنتی
برای داشتن درک صحیح از روابط عمومی آنلاین، باید بتوان بین روابط عمومی سنتی و دیجیتال تفاوت قائل شد. روابط عمومی سنتی بر ایجاد آگاهی از برند برای مشتریان از طریق داستان ها و بیانیه های مطبوعاتی (بیشتر برای اخبار چاپی، رادیویی یا تلویزیونی)، هماهنگی رویدادها و مدیریت بحران متمرکز است.
تفاوت این دو رویکرد روابط عمومی، نحوه تعامل با مخاطب است. روابط عمومی سنتی از رسانه هایی مانند نشریات و تلویزیون استفاده می کند که ارتباط یک طرفه با مخاطب شکل می دهد. اما در روابط عمومی دیجیتال که از رسانه ها و ابزارهای آنلاین برای ارتباط با مخاطبان استفاده می شود، ارتباطی دو طرفه بین مخاطب و کسب و کار برقرار می شود. این تعامل کسب و کارها را به مخاطبان خود نزدیک می کند و می تواند تأثیر بسیار بیشتری روی آنها بگذارد، اما در روابط عمومی سنتی این امکان وجود ندارد.
مزایای روابط عمومی دیجیتال
با توجه به تفاوت های روابط عمومی سنتی و دیجیتال، حتماً به مزایای روابط آنلاین پی برده اید. در این بخش به طور مفصل به مزایای استفاده از روش های دیجیتال در روابط عمومی می پردازیم:
- تعامل موثر فزاینده با مخاطب: شبکه های اجتماعی و رسانه های آنلاین به کسب و کارها اجازه داده اند تا ارتباط عمیق تری با مخاطبان خود داشته باشند. این مزیت را به همراه هزینه بسیار کم حضور در این رسانه ها و زمان کمتر برای رساندن پیام های خود به مخاطبان، اضافه کنید.
- برندسازی: با کمک ابزارهای دیجیتال می توانید برند خود را به راحتی و با صرف زمان و هزینه کمتر به افراد زیادی معرفی کرده. همچنین با ارائه محتوای ارزشمند، مخاطبان خود را وادار به اشتراک گذاری برندتان کنید.
- رتبه بندی صفحه خود را بهبود بخشید: سئو به عنوان یکی از موثرترین ابزارها در روابط عمومی دیجیتال محسوب می شود که با کمک آن می توانید رتبه خود را در جستجوهای مرتبط با حوزه کاری ارتقا دهید .
- مدیریت سریع بحران: با کمک ابزارهای دیجیتال، میتوانید نسبت به آنچه در اطرافتان اتفاق میافتد واکنش بسیار سریعتری نشان دهید، شایعات را متوقف کنید و پیام خود را به مخاطبان خود برسانید.
- قابل اندازه گیری: با کمک ابزارهای زیادی که در این زمینه وجود دارد، می توانید میزان موفقیت استراتژی های خود را به طور دقیق اندازه گیری و ارزیابی کنید.
معایب روابط عمومی دیجیتال
یکی از نکات منفی روابط عمومی دیجیتال پیچیدگی آن است. برای موفقیت در این زمینه نیاز به برنامه ریزی بسیار دقیق و منظم دارید. به همان اندازه که می توان تنوع گسترده رسانه ها در روابط عمومی آنلاین را یک مزیت دانست، می تواند یکی از معایب آن نیز باشد زیرا بر پیچیدگی می افزاید. به همین دلیل در صورت عدم هماهنگی در اجرای این برنامه ممکن است پیام های شما به طور کامل به دست مخاطبانتان نرسد و نتوانید به اهداف خود برسید.
همچنین، با وجود اینکه تعامل شما با مخاطب بیشتر به این شکل است، کنترلی بر رفتار مخاطب ندارید و پیشبینی نمیکنید که او به دنبال چه چیزی باشد. راه های زیادی برای پیگیری روندهای روزانه و تحلیل رفتار کاربران وجود دارد اما نمی توان این موارد را پیش بینی کرد. یکی دیگر از معایب روابط عمومی دیجیتال این است که هیچ تضمینی برای موفقیت وجود ندارد. اگر بخشی از استراتژی شما به درستی اجرا نشود، ممکن است بازخورد لازم را از کاربران دریافت نکنید و نتوانید به نتیجه مطلوب برسید.
کاربرد روابط عمومی در بازاریابی دیجیتال
همانطور که گفته شد، روابط عمومی دیجیتال بخشی از استراتژی بازاریابی دیجیتال است. این دو زمینه بسیار نزدیک به هم هستند و از ابزارهای رایجی مانند تولید محتوا، بازاریابی ایمیلی، شبکه های اجتماعی، هشتگ ها و کلمات کلیدی استفاده می کنند. در واقع، متخصصان و مدیران دیجیتال مارکتینگ و روابط عمومی باید کاملاً هماهنگ باشند. فعالیت این دو بخش نیز در همین راستا است و باید در تدوین راهبردهای این دو حوزه به این موضوع توجه شود. به عنوان مثال، شما از یک گزارش تبلیغاتی برای اطلاع رسانی در مورد یک موضوع استفاده می کنید. این گزارش باعث افزایش آگاهی از برند، ترافیک وب سایت و رسانه های اجتماعی و همچنین سایر کانال های بازاریابی دیجیتال شما می شود. همچنین روابط عمومی دیجیتال شامل طیف گسترده ای از فرصت های بازاریابی مانند مصاحبه در نشریات و خبرگزاری های آنلاین، افزایش حضور آنلاین شما و استفاده از قدرت تعاملی رسانه های اجتماعی برای رشد و شناخت بهتر مخاطبان است.
سنجش موفقیت روابط عمومی دیجیتال
در این بخش ابزارهایی برای ارزیابی شاخص های موفقیت در روابط عمومی ارائه می کنیم:
1. گوگل آنالیتیکس: این ابزار قدرتمند گوگل میتواند گزارش کاملی از معیارهایی مانند عملکرد و کیفیت لینک، کدهای UTM، روابط عمومی (PR) و کمپینهای تأثیرگذار و همچنین ترافیک ورودی از روشهای مختلف دیگر در اختیار شما قرار دهد.
2. ابزار BuzzSumo: این ابزار به شما اجازه می دهد تا میزان اشتراک گذاری محتوا در شبکه های اجتماعی مختلف و سایر وب سایت ها را مشاهده کنید. این آمار ارزشمند در قالب یک گزارش کامل در اختیار شما قرار می گیرد.
سخن پایانی
با استفاده از روابط عمومی دیجیتال کاربر شما هر کجا که باشد، تصویری مثبت از برند شما در ذهن او ایجاد می شود. با استفاده از ابزارها و رسانه های دیجیتال می توانید برای اجرای اهداف خود استفاده کنید. روابط عمومی به انتشار گزارش محدود نمی شود و یک علم و هنر است تا بتوانید از آن به بهترین شکل ممکن برای سود بردن استفاده کنید. ظهور روزافزون فناوریهای جدید به روابط عمومی دیجیتال کمک میکند تا با سیستمهای جدید سازگار شود.
سوالات متداول
- چرا روابط عمومی دیجیتال مهم است؟
روابط عمومی دیجیتال به ساخت هویت برند شما، چه آنلاین و چه آفلاین کمک می کند.
- روابط عمومی آنلاین در بازاریابی دیجیتال چیست؟
یک تاکتیک تبلیغاتی است که توسط بازاریابان برای افزایش حضور آنلاین برندها استفاده می شود. این یک استراتژی قابل اندازه گیری و ملموس برای افزایش آگاهی از برند است.