لوگو طراحی سایت
Search
Close this search box.

مدل بازاریابی STP به زبان ساده (پیشنهاد جذاب کاتلر!)

مطالب مفید

موضوعات اصلی ذکر شده در این صفحه

شاید برایتان سوال ایجاد شود بازاریابی STP چیست؟ باید بگوییم که هدف استراتژی STP این است که یک مجموعه و یا سازمان را به سمت رشد و توسعه هدایت کند و یک ترکیب بازاریابی کاربردی و مناسب را به وجود آورد. مدل بازاریابی STP را می توان یک مدل استراتژیک مرسوم در بازاریابی مدرن معرفی کرد که تمام دقت و تمرکز آن بر روی مخاطبان و مشتریان است.

این بازاریابی در سه مرحله صورت می گیرد، به این صورت که در مرحله اول محصولات و یا خدمات برند را بر طبق عوامل و معیار های متنوع دسته بندی و در مرحله بعد چند بخش را به عنوان بازار هدف در نظر می گیرند. در نهایت، انجام این فعالیت ها منجر می شود که برند از جایگاه مناسبی برخوردار شود و از طرفی در برنامه ریزی برای بازاریابی آن نقش موثری خواهد داشت. در ادامه با مقاله بازاریابی STP ارائه شده توسط شرکت طراحی سایت مجریان وب با ما همراه باشید تا در این حوزه اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم که بتوانید از آنها جهت توسعه دادن کسب و کارتان استفاده نمایید.

بازاریابی STP چیست؟

شاید برای علاقه مندان به بازاریابی و مارکتینگ این سوال پیش بیاید که معنی بازاریابی STP چیست؟ اس تی پی کوتاه شده سه کلمه Segmentation: تقسیم بندی، Targeting: هدف گذاری و Positioning: جایگاه یابی است. همانطور که در بالا به بازاریابی STP چیست؟ اشاره کردیم می توان گفت، به عنوان یک نگرش کاربردی در بازاریابی نوین ارائه شده و به علت برخوردار بودن از عملکردی تاثیرگذار، در نزد مدیران بازاریابی دارای جایگاه ویژه ای می باشد. در این مدل، پروسه تقسیم بندی، هدف گذاری و جایگاه یابی همگی بیان کننده ارتباط موجود در بازار و شیوه برگزیدن یک کسب و کار به منظور هماوری در آن بازار است. این نکته را در نظر داشته باشید که با مورد استفاده قرار دادن این استراتژی، برند شما می تواند با مخاطبان خود بسیار تاثیر گذار تر از گذشته ارتباط برقرار نماید و در نتیجه از فعالیت های بازاریابی که انجام می دهید، نتیجه بهتری دریافت خواهید کرد.

همچنین بخوانید: افزایش فروش موشکی با بازاریابی داده محور (Data-driven Marketing)

عنصر های STP بازاریابی:

در مدل STP اولویت بازاریابی از روی محصول به اولویت بازاریابی بر روی مشتری تغییر پیدا کرده است. بر این اساس STP در بازاریابی برای صاحبان کسب و کار ها شرایطی را فراهم آورده است که بتوانند ایده آل ترین و واقعی ترین مشتریان خود را شناسایی کنند و نیاز آن ها را به خوبی تشخیص و بر طبق این نیاز ها جهت جذب آنها اقدامات لازم را انجام دهند. اگر می‌خواهید عنصر های STP بازاریابی را بهتر درک کنید و آن را به راحتی به خاطر بسپارید، لازم است که با اجزا و عناصر متشکل این مدل که در واقع مراحل آن نیز به شمار می‌رود، آشنا شوید که در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم.

  • تقسیم بندی (Segmentation):

تقسیم بندی (Segmentation) یا بخش بندی، به این مفهوم نمی باشد که شما کل بازار را به منظور عملیات بازاریابی آماده کنید، بلکه به این معنی است که مراحل آماده سازی را برای بخش کوچکی از بازار انجام دهید.

برای اینکه این موضوع برایتان جا بیفتد برای شما یک مثال می زنیم:

فرض کنید که یک مدیر بازاریابی اینطور فکر می کند که تمام جمعیت ایران مشتری او هستند، اما حقیقتی که وجود دارد این است که همه افراد مجبور یا بهتر است بگوییم که همه خواهان خرید یک محصول نمی باشند. در این شرایط او مجبور است به تعداد مشخصی از مشتریانش محصولات را بفروشد. در نتیجه در اولین گام لازم است بازار را از جنبه های گوناگون مورد ارزیابی قرار دهید و سپس بر اساس مصرف کننده و خریدار آن را تقسیم بندی نمایید.

جهت انجام تقسیم بندی بازار بایستی چهار متغیر را  در نظر بگیرید که به شرح زیر می باشد:

    1. تقسیم بندی جمعیت شناختی : بر اساس سن، جنسیت و شغل.
    2. تقسیم بندی جغرافیایی : محل زندگی.
    3. تقسیم بندی روان شناختی : دسته بندی مصرف کنندگان مانند در نظر گرفتن تفریحات آنها.
    4. تقسیم بندی رفتاری : مواردی نظیر اشتیاق به خرید، تعداد دفعات استفاده و بسیاری موارد دیگر.
  • هدف گذاری (Targeting):

هدف گذاری (Targeting) را می توان به عنوان دومین گام این بازاریابی در انتخاب کردن بازار هدف معرفی کرد. در هدف گذاری بازار، در نظر گرفتن مواردی از جمله نقاط قوت و ضعف، موقعیت ها و تهدید ها و بسیاری موارد دیگر بسیار حائز اهمیت است.

شاید برایتان سوال شود که آیا این مخاطبانی که انتخاب می کنیم، درست همان مخاطبان هدف هستند؟ در جواب باید بگوییم، بله.

به این مثال توجه کنید: انجام تبلیغات در گوگل را درنظر بگیرید. تبلیغات گوگل نظیر گوگل ادوردز شرایط را برای شما فراهم می کند که بر طبق جنسیت، مکان، سن و بسیاری موارد دیگر، مخاطب خود را در راس هدف قرار دهید.

همچنین بخوانید: بازاریابی موتور های جستجو (SEM) چیست و چگونه عمل می کند ؟

چگونگی مشخص کردن بخش‌های مورد هدف:

در این گام بایستی بخش هایی که قبلا ایجاد شده اند، مورد ارزیابی قرار دهید و مشخص کنید که کدام یک از این بخش ها می توانند تبدیل های مورد نظر شما را به وجود آورند. بر طبق کمپینی که ایجاد می کنید هدف شما می تواند صورت های مختلفی به خود بگیرد؛ به عنوان نمونه: فروش محصول تا افزایش نرخ تبدیل‌های جزئی. به منظور چگونگی مشخص کردن بخش‌های مورد هدف معیار وجود دارد که می توانید بر اساس آنها پیش روید:

    • در نظر گرفتن اندازه و ظرفیت رشد

به منظور در نظر گرفتن اندازه و ظرفیت رشد خوب است بدانید که همه بخش های بازار از یک اندازه یکسانی برخوردار نمی باشند و قابل رشد به یک اندازه نیستند. در نتیجه انتخاب شما باید بازار هدفی باشد که بالاترین ظرفیت سود را برای شما به همراه داشته باشد. این ظرفیت رشد است که به شما می گوید در بازار آینده چقدر موفق و قابل توجه خواهید بود.

    • میزان دستیابی داشتن به مشتریان

در ارتباط  با میزان دستیابی داشتن به مشتریان شما باید به جیب خود یا همان منابع سازمان توجه داشته باشید. در بعضی مواقع این احتمال وجود دارد که یک سری محدودیت عرصه را برای شما تنگ کند. به عنوان مثال ممکن است که یک دولتی نظیر چین به سرویس های جستجو از جمله گوگل اجازه فعالیت ندهد. در نتیجه هر چند بازار یک میلیاردی چین برای گوگل جذاب به نظر می رسد، اما وجود محدودیت ها سبب می شود که گوگل به این بازار دستیابی نداشته باشد.

    • میزان هماوری

منظور از میزان هماوری همان میزان رقابت در این استراتژی می باشد. هر چه میزان رقابت در یک قسمتی از بازار کمتر باشد، آن قسمت موفق تر و از عملکردی بهتر برخوردار خواهد بود. تیم بازاریابی شرکت ها با ارائه یک طرح کامل، برگزیدن بخش‌های بازار و ارائه‌ ارزش پیشنهادی و مزیت رقابتی ویژه می‌توانند جایگاه متفاوتی در مقایسه با رقبا در ذهن مشتری ایجاد کنند.

  • جایگاه یابی (Positioning):

مهمترین بخش در بازاریابی STP را می توان جایگاه یابی (Positioning) معرفی کرد. تمرکز این بخش بر لایه ها و بخش های هدف است. هدف این است که با به وجود آوردن تصویری واضح و روشن در ذهن مشتریان، ارزشمندی محصول را مورد ارزیابی قرار دهید.

به طور معمول برای جایگاه یابی یک کسب و کار، مدل های متنوعی مورد استفاده قرار می گیرد که از جمله یکی از این مدل ها می توان به تحلیل بازار اشاره کرد که از آن می توان برای رسیدن به جایگاه معقول در بازار به کارگیری کرد.

حال اگر کسب و کاری دارید و تا به اینجا مقاله با مفهوم  بازاریابی STP چیست، آشنایی پیدا کرده اید و قصد دارید مخاطبان هدف واقعی خود را پیدا کنید، به شما پیشنهاد می کنیم که به آدرس شرکت ما به نشانی Mojrianweb.com مراجعه کرده و با راهنمایی کارشناسان با تجربه مان نقشه راه کسب و کار خود را دریافت نمایید.

بیشتر بخوانید: منظور از بازاریابی ویروسی چیست؟

مزیت های بازاریابی STP چیست؟

اگر برایتان سوال ایجاد شود که مزیت های بازاریابی STP چیست؟  باید بگوییم که یکی از مهمترین مواردی است که در این استراتژی باید بدانید. در صورتی که هنوز فکر می کنید متحول شدن کسب و کار شما توسط بازاریابی STP امری سخت یا نشدنی است، در اینجا تعدادی از مزیت های شاخص این استراتژی را نسبت به  بازاریابی سنتی مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.

با توجه به اینکه STP هدفمند برای گروهی از مخاطبان بوده و برای گروه های انتخابی جایگاه محصولات ویژه ای را مشخص می کند، می توانیم اینگونه عنوان کنیم که این شرکت از حالت شخصی سازی برخوردار می باشد. این شخصی سازی باعث ایجاد موارد زیر می شود:

  • پیام های برند شما حالت شخصی به خود بگیرد؛ چرا‌که شما از اطلاعات لازم در ارتباط با شخصیت مشتری خود برخوردار می باشید و مطلع هستید که با چه گروهی از افراد سروکار دارید.
  • به شناخته تر شدن نوع محصولی که ارائه می دهید، کمک می کند و مزیت قابل توجه آن، این است که بازگشت سرمایه بیشتری را برای شما فراهم می کند. زیرا دیگر بودجه خود را صرف افرادی که محصول شما را نادیده می گیرند، نمی کنید.
  • نوآوری محصول شما شکل حرفه ای و تاثیرگذار تری به خود می گیرد؛ شما به درجه ای می رسید که متوجه می شود در مرحله ساخت محصول، باید از چه افرادی مشاوره و بازخورد دریافت نمایید.

مطلب پیشنهادی: استراتژی تبلیغات چیست ؟

چگونگی ایجاد یک استراتژی بازاریابی STP:

در این قسمت می خواهم چگونگی ایجاد یک استراتژی بازاریابی STP  را در 7 مرحله به شما توضیح دهیم. لازم به ذکر است که این استراتژی در حال حاضر یکی از موثرترین و متداول ترین متدهای بازاریابی نوین است. برای اینکه بتوانید کسب و کار خود را گسترش دهید بایستی این مراحل را از جمله مشخص کردن بازار خود، ایجاد پروفایل برای هر بخش، به وجود آوردن استراتژی جایگاه یابی، دسته بندی مخاطبان، مشخص کردن مخاطبان هدف و در آخر شناسایی کردن آمیخته بازاریابی را انجام دهید.

  • تعریف کردن بازار:

تعریف کردن بازار با توجه به بزرگ و وسیع بودن بازار جهانی، توصیه می شود که آن را به بخش های کوچکتر تقسیم و بخشی که با آن کار دارید را مشخص نمایید.

  • تقسیم بندی کردن مخاطبان:

تقسیم بندی کردن مخاطبان به شما کمک می کند که مخاطبان خود را در جهات گوناگون مورد ارزیابی قرار دهید و بر اساس آن هماهنگی های مربوطه را انجام و نسبت به ایجاد کردن بخش های مناسب اقدام نمایید.

  • توسعه دادن بخش های ایجاد شده:

توسعه دادن بخش های ایجاد شده به شرح کامل نیازها، رفتارها، ویژگی های خرید و بسیاری موارد دیگر بپردازید و توضیح هر بخش باید به اندازه ای کامل باشد تا به شما و کسب و کارتان درک خوبی از افراد هر بخش ارائه دهد.

  • مورد ارزیابی قرار دادن توانمندی های هر بخش:

مورد ارزیابی قرار دادن توانمندی های هر بخش به شما کمک می کند تا متوجه شوید که کدام یک از بخش های ایجاد شده می تواند برای سرمایه گذاری بیشترین بازدهی را به همراه داشته باشد.

  • انتخاب کردن مخاطبان:

انتخاب کردن مخاطبان سبب می شود به وسیله اطلاعات جامع و دقیقی که از هر بخش در اختیار دارید، باید ببینید که کدام یک برای مورد استفاده قرار دادن تحت عنوان مخاطب هدف مفید تر و سود بیشتری به همراه دارد.

  • به وجود آوردن یک استراتژی جایگاه یابی:

به وجود آوردن یک استراتژی جایگاه یابی سبب می شود که  بهترین مزیت به منظور رقابت در میان مخاطبان هدف را در اختیار داشته باشید.

  • اجرای استراتژی:

به منظور اجرای استراتژی بایستی یک آمیخته بازاریابی در نظر بگیرید که از موقعیت شما حمایت کرده و به شما کمک می کند به مخاطبان هدفی که انتخاب کرده اید، دست یابید.

همچنین بخوانید: منظور از اتوماسیون بازاریابی (marketing automation) چیست؟

نتیجه گیری:

در این مقاله به شما توضیح دادیم که به چه صورت به وسیله STP نقشه کسب و کار خود را تعیین کنید. از پایه ای ترین استراتژی های بازاریابی محسوب می شود  که شما را در رسیدن به هدفتان  یاری می‌کند، این استراتژی با تمرکز بر روی پرسودترین بخش بازار و به وجود آوردن یک جایگاه معین در ذهن مخاطبانتان، بیشترین سود را برای مجموعه شما به وجود می آورد و از هدر رفتن سرمایه شما خودداری می کند. در صورتی که قصد دارید برای کسب و کار خود یک استراتژی STP ایجاد کنید، به شما توصیه می کنیم که به وب سایت ما یعنی شرکت طراحی سایت مجریان وب مراجعه کرده و از کارشناسان مان راهنمایی های لازم را دریافت کنید. شرکت ما  واقع در تهران و در محدوده خیابان کریم خان زند می باشد و در صورت نیاز به هر گونه مشاوره می توانید از طریق واتساپ به شماره 09121360868 پیغام دهید و یا از طریق ایمیل به نشانی info@mojrianweb.com با ما در ارتباط باشید. از همراهی شما عزیزان تا پایان مقاله بازاریابی STP چیست در وب سایت مجریان وب متشکریم.

سوالات متداول:

۱. چرا استفاده از استراتژی STP اهمیت دارد؟

پروسه بازاریابی STP به سازمان ها کمک می کند که اقدامات بازاریابی خود را محدود به گروه هایی کنند که از علایق و نیاز‌های مرتبط و مشترکی برخوردار هستند.

۲. STP چیست؟

STP یک شیوه بازاریابی است که می‌تواند به کوچکی جمعیتی مشخص و در عین حال به گستردگی نیاز‌ها و مسائل خاص افراد باشد که جهت تشخیص مشتریان بالقوه استفاده می شود.

۳. منظور از بخش‌بندی در استراتژی STP چیست؟

بخش‌بندی بازار به‌ معنای تقسیم بازار به بخش‌های کاملاً مشخص و مجزایی است. هر بخش بازار به گروهی از مشتریان گفته می‌شود که دارای نیازها و خواسته‌های مشترک می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *