کسب و کارها وقتی برای معرفی خدمات یا محصولات شان هزینه می کنند هیچ تضمینی در برابر نتیجه ای که حاصل می شود وجود ندارد. این روش زمان و بودجه زیادی می گیرد اما ممکن است نتایج آن چندان رضایت بخش نباشد. بنابراین راه حلی طراحی شد تا هزینه ای که برای بازاریابی پرداخت می شود متناسب با نتیجه و عملکرد باشد و نام آن را بازاریابی عملگرا یا همان پرفورمنس مارکتینگ گذاشتند. پرفورمنس مارکتینگ یکی از زیرشاخه های دیجیتال مارکتینگ است که در سطوح مختلفی اجرا می شود.
پرفورمنس مارکتینگ چیست؟
پرفورمنس مارکتینگ با تمرکز بر حصول نتیجه تعریف شده است. در حقیقت بازاریابی عملگرا سیستمی را تعریف می کند که در آن نتایج تبلیغات اولویت دارند و پرداخت هزینه نیز بر اساس میزان موفقیت تبلیغ است که انجام می گیرد. بنابراین از پیش نمی توان مبلغ مشخصی برای بازاریابی عملکرد تعیین کرد و در حد زیادی به نتایج وابسته است. روش بازاریابی عملکرد خلاف جهت روش های سنتی بازاریابی است، که ابتدا هزینه انجام تبلیغ را پرداخت می کنید و بعد منتظر نتایج می مانید.
بیشتر بخوانید: بازاریابی اینترنتی چیست؟ + معرفی روش های آن
مزایای پرفورمنس مارکتینگ چیست؟
چیزی که باعث می شود اقبال کسب و کارها به پرفورمنس مارکتینگ بیشتر شود، مزایای آن است.
- صرفه جویی در هزینه
از بارزترین مزایای پرفورمنس مارکتینگ این است که بودجه تان را برای تبلیغاتی صرف می کنید که هدفمند است و ارزشش را دارد. در روش بازاریابی سنتی تبلیغ شما به طیف گسترده ای از افراد نشان داده می شود که ممکن است هیچ نیاز و علاقه ای به خدمات یا محصولات شما نداشته باشند. این به نوعی هدر رفتن زمان و بودجه تبلیغاتی شما است چون مشتری را وارد کانال شما نمی کند اما در بازاریابی عملگرا، تبلیغات به مخاطبان هدف شما ارائه می شود که احتمال تبدیل آن ها به مشتری یا هر هدف دیگری که از تبلیغ دارید، بالاتر می رود. به این ترتیب با صرف هزینه کمتر نتایج رضایت بخش تری می گیرید.
- فراهم شدن فرصت تحلیل روش های بازاریابی
مزیت دیگر آن این است که پرفورمنس مارکتینگ فرصت تحلیل روش بازاریابی تان فراهم می کند و می توانید با آنالیز رفتار مخاطبان و رقبا روش های خود را اصلاح یا تقویت کنید تا مسیر رشد کسب و کارتان فراهم شود.
- نیاز به بودجه کم نسبت به روش های سنتی
با اینکه بازاریابی عملکرد کاملا هم بدون هزینه نیست اما تعرفه و بودجه ای که برای آن نیاز است در مقایسه با روش های سنتی کمتر است و کسب و کارهای بیشتری امکان استفاده از آن را دارند.
درباره چند نکته مهم بازاریابی درونگرا یا ربایشی (Inbound marketing) بخوانید
معایب پرفورمنس مارکتینگ چیست؟
بهترین روش انتخاب، روشی است که پس از آگاهی درباره مزایا و معایب آن روش صورت می گیرد. به این ترتیب نتیجه ای که از انتخاب تان می گیرید رضایت بخش تر خواهد بود. با اینکه پرفورمنس مارکتینگ مزایای قابل توجهی دارد اما دانستن درباره معایب آن نیز، در برنامه ریزی برای کمپین های تبلیغاتی و بازاریابی تان دید بهتری به شما می دهد.
- نامناسب برای اهداف برندسازی
اگر هدف تان از پرفورمنس مارکتینگ برندسازی باشد، بهتر است به این گزینه به عنوان انتخاب اول نگاه نکنید.
- وجود احتمال کلاه برداری
اگر از کانال نامناسبی برای بازاریابی عملگرا استفاده کنید ممکن است نتایج نادرستی به شما نشان دهند که در این صورت باز هم هزینه های شما هدر شده است و به صورت واقعی به هدفتان نرسیده اید.
- نامناسب برای اهداف بلند مدت
پرفورمنس مارکتینگ برای اهداف کوتاه مدت روش خوبی است چون یک هدف متمرکز و واضح را نشانه می گیرد اما برای اهداف بلند مدت راه حل چندان مناسبی نیست. برای همین هم به اهدافی مثل آگاهی از برند، توصیه نمی شود.
مطلب مرتبط: بازاریابی تجربی یا Experiential Marketing چیست؟ + مزایا و تاکتیک ها
کاربردهای پرفورمنس مارکتینگ چیست؟
در همه فعالیت های آنلاین که اندازه گیری تعامل ها مورد نیاز است، بازاریابی عملگرا می تواند خودش را نشان دهد. اندازه گیری ورودی ها، کلیک ها، دانلودها یا هر جایی که ردپا و سرنخی نیاز است، بازاریابی عملکرد هم دست به کار می شود و با ارائه آمار و ارقام به تحلیل داده ها کمک می کند. موردهایی که در زیر آورده ایم فقط چند نمونه از کاربردهای پرفورمنس مارکتینگ هستند و در واقعیت، بازاریابی عملگرا کاربرد بیشتری دارد.
- اندازه گیری تعداد دانلود
اگر محصول شما اپلیکیشن یا محصول دانلودی مثل فیلم، موسیقی یا کتاب PDF است، استفاده از پرفورمنس مارکتینگ باعث می شود بتوانید تعداد دانلودها را اندازه بگیرید. این اندازه گیری باعث می شود دید دقیق تری نسبت به آپدیت های بعدی اپلیکیشن یا سایر محصولات تان داشته باشید. تحلیل تعداد دانلودها صرفا به خاطر به روزرسانی ها نیست و این اطلاعات مستقیما بر موفقیت کسب و کار شما اثر می گذارد.
- افزایش نرخ کلیک
نرخ کلیک یکی از فاکتورهایی است که در سئوی سایت ها اهمیت دارد. بنابراین کسب و کارها برای افزایش نرخ کلیک به استراتژی هایی نیاز دارند که پرفورمنس مارکتینگ یکی از آن ها می باشد. البته بازاریابی عملگرا جزو سئو نیست اما هدف هر دویشان در نهایت موفقیت کسب و کار آنلاین است.
- افزایش ترافیک وب سایت
وب سایت ها برای شناخته شدن و به دنبال آن فروش محصول یا خدمات شان نیازمند جذب بازدید کننده هستند. در این قسمت هم بازاریابی عملگرا با هدایت افراد به سایت، باعث افزایش ترافیک می شود که با تعیین استراتژی های درست ممکن است به فروش منجر شود.
نکات پرفورمنس مارکتینگ برای موفقیت
اولین و مهم ترین موضوعی که لازم است به آن توجه کنید تا از اجرای پرفورمنس مارکتینگ نتیجه بگیرید داشتن یک وب سایت حرفه ای است تا وقتی افراد به سمت آن هدایت می شوند، سرخورده نشوند و چیزی را که می خواهند پیدا کنند. اگر هم مکان کسب و کار آنلاین شما جایی غیر از وب سایت است باز هم لازم است با ظاهر کاربر پسند و محتوای باکیفیت به مخاطبان ارائه شود تا تلاش های بازاریابی عملگرا نتیجه بخش باشد.
- هدفتان واضح و مشخص باشد
برای اجرای استراتژی بازاریابی عملگرا باید دقیقا بدانید چه هدفی دارید و روی آن متمرکز شوید. این هدف می تواند افزایش نرخ کلیک یا افزایش تعداد افرادی باشد که در سایت عضو می شوند.
- کانال اجرای استراتژی پرفورمنس مارکتینگ را تعیین کنید
بدانید که از چه کانال هایی برای کمپین بازاریابی عملگرا می خواهید استفاده کنید و برای هر کدام از آن ها برنامه داشته باشید.
- اجرای استراتژی بازاریابی عملگرا
پس از دو مرحله قبلی نوبت اجرای کمپین فرا می رسد.
- تحلیل نتایج کمپین بازاریابی عملگرا
تحلیل نتایج همان قسمتی است که می تواند چراغی برای بقیه مسیر کسب و کارتان روشن کند.
آگاهی از پرفورمنس مارکتینگ و نحوه صحیح اجرای آن یک قدم دیگر در موفقیت کسب و کارهای آنلاین است. بازاریابی عملگرا با تکیه بر نتایج تمرکز و بودجه شما را سمت هدف کسب و کارتان هدایت می کند.
مطلب پیشنهادی: تبلیغات دیجیتال چیست؟ شروع کار برای بازاریابی دیجیتال