معیاری که گوگل آنالیتیکس معمولا مقدار آن را به ما نشان می دهد، نرخ پرش است و بهبود آن از چالش ها و دغدغه های بسیاری از طراحان و متخصصان وب محسوب می شود. این را هم باید دانست که سایتی که دارای بانس ریت بالا باشد، مشتری پران بوده و اگر همین روش ادامه پیدا کند، کسب و کار مورد نظر را به فنا می دهد.
بانس ریت یا نرخ پرش سایت چیست؟
زمانی که کاربران از ورودیهای مختلفی وارد سایت مورد نظر می شوند، بعضی از این کاربران بدون اینکه محتوا یا سایت را مطالعه کنند و یا آن را دوست داشته باشند، از آن خارج می شوند و به دیگر صفحات می روند. این حرکت بانس ریت محسوب می شود که کاربر بعد از وارد شدن و مشاهده صفحات ابتدایی از سایت خارج شده و دیگر رغبتی برای مشاهده صفحات دیگر سایت نداشته و از آن خارج می شود.
نکته ای که در اینجا مورد توجه است، این است که فقط به خارج شدن از سایت یا مشاهده نکردن صفحات دیگر، بانس ریت گفته نمی شود. اگر کاربر حتی به صفحات قبلی هم برگردد یا با صفحه ای که به آن وارد شده، تعاملی انجام ندهد و هیچ اقدامی صورت نگیرد، از نظر گوگل نرخ پرش بالا می رود.
میزان بانس ریت مناسب چقدر است؟
قبل از اینکه بدانیم بانس ریت مناسب چقدر است، باید بدانید که بانس ریت به عوامل زیادی بستگی دارد و باید شرایط مناسبی آماده باشد تا مخاطب بتواند از صفحه ای به صفحه دیگر برود. البته در کل، در پروسه بهینه سازی و سئو سایت ، سایت های فروشگاهی نسبت به سایت های محتوا محور، دارای بانس ریت کمتری هستند. زیرا افرادی که برای خرید کالا وارد سایت مورد نظر می شوند، ممکن است برای بررسی کالاهای دیگر به صفحات آنها سر بزنند.
اما در سایت محتوا محور اگر مطلب مورد نظر را پیدا کرده و بخواند، به طور کامل از سایت خارج میشود. مگر اینکه این سایت دارای لینک سازی خوبی باشد و یا نیاز به رفتن به صفحات دیگر نباشد. پس نمی توان گفت بانس ریت مناسب چه میزان است؛ ولی طبق تجربه و بررسی هایی که صورت گرفته، نرخ پرش ۴۰ تا ۵۰ درصد قابل قبول و نرمال است. هرچه میزان بانس ریت سایتی کمتر از ۴۰ درصد باشد؛ یعنی تقریبا موفق است.
عوامل و دلایل افزایش نرخ پرش چیست؟
بعد از توضیح بانس ریت، حالا باید ببینیم که چه عواملی موجب افزایش آن می شود. از مهم ترین دلایل افزایش بانس ریت می توان موارد زیر را نام برد:
کند بودن سایت
زمانی که فردی برای دسترسی به محتوا یا انجام خرید کالا وارد سایت می شود، هیچ چیز آزاردهنده تر از کند بودن سایت و بارگذاری آرام آن نیست. پس ابتدا باید برای سرعت بارگذاری صفحه های سایت فکری کرد و با روش ها و تکنیک هایی این میزان را به کمترین حالت رساند.
مشکلات فنی و خطای ۴۰۴
زمانی که فردی مشتاق وارد سایت می شود و به نکته مورد نظری که می خواهد، رسیده، اگر مدام با خطای ۴۰۴ مواجه شود و در پیدا کردن صفحه مورد نظر هم دچار مشکل شود یا به دلیل مشکلات فنی دیگر هم این خطا رخ بدهد، باعث می شود فرد سایت را ترک کرده و نرخ پرش ایجاد شود.
محتوای غیر جذاب و غیر کاربردی
اگر سرعت سایت مناسب باشد؛ ولی کاربر احساس کند، محتوا یا مطلب ارزش ارائه ندارد و جذاب نیست، از سایت خارج می شود و به سایت های دیگر سر می زند. پس هم اطلاعات باید غنی باشد و هم از تصاویر کاربردی و جذاب در سایت استفاده شود تا نیاز کاربر رفع شود.
لینک سازی بیش از اندازه و اشتباه
بعضی از افراد برای بهبود سئو خود مدام در حال لینک سازی هستند تا کاربر را برای رسیدن به هدف وارد صفحه خود کنند که کار درستی نیست. زیرا موجب سردرگمی مخاطب می شود و موجب می شود بازدید ادامه پیدا نکند. همین لینک های خروجی موجب می شوند کاربر صفحات قبلی را به فراموشی بسپارد.
بیشتر بخوانید: طراحی سایت اختصاصی
روش های کاهش نرخ پرش سایت چیست؟
اگر بتوان همه عواملی که موجب افزایش نرخ پرش سایت می شود را از بین برد، باز هم ممکن است شاهد کاهش بانس ریت باشید. عواملی که موجب کاهش بانس ریت سایت میشوند، عبارتاند از:
- لینک سازی درست و اصولی
- افزایش سرعت سایت و بهینه کردن صفحات
- انتخاب درست عناوین و توضیحات متا
- تولید محتوای کاربردی و جذاب
- برطرف کردن مشکلات فنی و خطای ۴۰۴
- بهینه سازی رابط کاربری و تجربه کاربری
- بهینه کردن بخش جستجو برای دسترسی سادهتر
- استفاده از ویدئوهای مرتبط با محتوا
- بهینه سازی بانس ریت در گوگل آنالتیتکس
- استفاده نکردن از پنجره پاپ آپ
- پلاگین های غیر ضروری
بیشتر بخوانید: طراحی سایت فروشگاهی
چرا باید جلوی پرش مخاطب را گرفت؟
به طور کلی هدف اصلی از طراحی کردن سایت و فعالیت هایی که بعد از راهاندازی آن انجام می شود، برای درگیر کردن کاربر با سایت و تشویق او به انجام دادن کار دلخواه ما است. این کار ممکن است، کلیک روی لینک مشخصی باشد یا خرید کالا و حتی اشتراک گذاشتن مطالب و … باشد. اگر بانس ریت بالا باشد، نشان میدهد که کاربر به این فرایندها علاقهای ندارد و افزایش بانس ریت موجب صدمه و آسیب جدی به سئوی سایت میشود. پس کاهش نرخ پرش برای بهینه کردن روند کلی وب سایت اهمیت زیادی دارد. قبل از اقدام به راهکارهای کاهش بانس ریت باید تمامی صفحه هایی که دارای بانس ریت بالا هستند را شناسایی کرد. برای این کار باید از ابزار گوگل آنالتیتکس استفاده کرد.
به چه دلیل نرخ پرش زیاد میشود؟
همانطور که توضیح داده شد، عوامل مختلفی باعث میشود، بانس ریت سایتی بیشتر شود. بعضی از عوامل عبارتاند از:
انتظارات مخاطبین برآورده نمیشود!
فرض کنید برای پیدا کردن دستور آشپزی خاصی وارد سایت می شوید و فقط با یک سری نکات آموزش آشپزی روبرو می شوید. پس به دلیل اینکه مخاطب به هدف خود نمی رسد صفحه را می بندد و سراغ یک لینک دیگر می رود.
بیشتر بخوانید: طراحی سایت شرکتی
تجربه کاربری نامطلوب عامل افزایش پرش
ظاهر سایت در کاهش نرخ پرش اثر دارد؛ اما دسترسی راحت به اجزای وب سایت و سادگی استفاده، از دیگر نکاتی است که باید به آن توجه کرد. دسترسی آسان به یک المان موجب رضایت مخاطب میشود. یعنی اگر کاربر مجبور شود برای رسیدن به هدف خود راههای مختلفی را طی کند به نتیجهای نرسد، سریع سایت را ترک میکند و به سراغ وب سایت دیگر می رود.
زیبا نبودن طراحی سایت
اگر طراحی سایت از لحاظ زیبایی غیر اصولی و نامناسب باشد، موجب میشود نرخ پرش افزایش پیدا کند و همین مورد باعث میشود کاربر در نگاه اول تصمیم به ماندن یا خارج شدن از سایت بگیرد. کاربرها روی ظاهر سایت قضاوت می کنند؛ پس هرچه محتوا غنی تر باشد؛ ولی ظاهر مناسبی نداشته باشد، بانس ریت بالا خواهد رفت.
کلام آخر
نرخ پرش، واحد اندازهگیری و موثر بودن یک وب سایت در ترغیب بازدید کنندگان برای ادامه بازدید و مانع از فعالیت نداشتن در سایت است. پس فردی در حال بهبود عملکرد سایت خود است؛ بانس ریت سایت را کاهش میدهد. اگر بانس ریت کاهش پیدا نکند؛ یعنی بعضی از تکنیک ها به درستی اجرا نشده است.