انسان در خیابان ها با استفاده از نشانه های راهنمایی راه خودش را پیدا میکند. اگر شما به شهر جدیدی بروید با استفاده از تابلو های راهنمایی راه خود را پیدا میکنید. در دنیای مجازی هم کدهایی به اسم اسکیما وجود دارد که گوگل از آنها برای پیدا کردن راه خودش استفاده میکند. در ادامه متوجه میشوید اسکیما دقیقا چیست و با انواع اسکیما آشنا می شوید.
اسکیما دقیقا چیست؟
موتورهای جست و جو با استفاده از کد های اسکیما صفحه شما را دقیق تر و بهتر شناسایی میکند. یکی از زبان های نشانه گذاری که موتور های جست و جو از آن برای درک بهتر مقاله شما استفاده میکند اسکیما است.
حال این کدهای اسکیما از کجا به وجود آمده است؟ این کدهای اسکیما از سایتی به نام schema.org که خود این سایت محصول شرکت های گوگل، بینگ، یاهو و یاندکس است. در این سایت برای هر موضوعی کد اسکیما وجود دارد؛ پس برنامه نویسان میتوانند از انواع اسکیما برای هر موضوعی استفاده کنند. با این کار موتور های جست و جو متوجه می شوند که محتوای سایت راجب چیست.
کدهای اسکیما چه تاثیری در سایت دارد؟
فرض کنید شما میخواهید در صفحه خودتان دستور پخت یک غذا را بگذارید. با استفاده از انواع schema موتور های جست و جو متوجه این می شوند که شما در این صفحه راجب دستور پخت یک غذا صحبت کرده اید در نتیجه در سئو شما تاثیر زیادی میگذارد و همچنین در صفحه SERP اطلاعات بیشتری از سایتتان قرار می دهد. مثل تصویر زیر:
بیشتر بخوانید: طراحی سایت فروشگاهی
کدهای اسکیما چند نوع دارد؟
در حال حاضر انواع اسکیما وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا میشویم:
-
لوکال بیزینس
در این نوع اسکیما هنگامی که کاربر جست و جویی انجام می دهد، در قسمتی از صفحه اش شماره تماس، لوکیشن، ساعات باز و بسته بودن، شبکه های اجتماعی و تصاویری ازکسب و کار شما را درج میکند مانند تصویر زیر:
-
امتیاز (ستاره)
اسکیمای امتیاز، در اصل همان امتیازی است که کاربران به سایت شما داده اند و در زیر نامک سایتتان نمایش داده می شود مانند تصویر زیر:
-
لوگو
با استفاده از اسکیمای لوگو، گوگل لوگوی کسب و کار شما را تشخیص می دهد و آن را برای کاربر نشان می دهد مانند تصویر زیر:
بیشتر بخوانید: طراحی سایت اختصاصی
-
Site Navigation
با استفاده از این کد اسکیما گوگل در طراحی سایت صفحات برتر سایت شما را لیست میکند و در زیر نامک شما نمایش می دهد. برای مثال اگر کاربری اسم سایت شما را سرچ کند در زیر آن صفحه ی درباره ما و مقالات پر بازدید را نمایش می دهد مانند تصویر زیر:
- اطلاعات محصولات
شما با اضافه کردن این کد اسکیما به گوگل از اطلاعات محصول خود می گویید. اطلاعاتی مانند قیمت، تعداد و میانگین امتیازی که در سایت دریافت کرده است. گوگل اطلاعات محصول را با تمام جزئیات قرار می دهد. در تصویر زیر میتوانید نمونه ای از این اسکیما را مشاهده کنید:
- سرچ باکس
گاهی اوقات کاربر سایت شما را میشناسد و به دنبال صفحه خاصی در سایت شما است شما میتوانید با قرار دادن کد اسکیما باکسی برای سرچ به کاربر در صفحه SERP ارائه دهید تا در آن باکس صفحه خود را پیدا کند مانند تصویر زیر:
- سوالات متداول
با استفاده از کد اسکیمای سوالت متداول، محتوای اصلی و مهمتان را در همان صفحه SERP گوگل مانند سوالات متداول نمایش داده می شود. این کار به کاربر کمک می کند که زودتر به پاسخ سوال خود برسد. تصویر زیر نمونه ای یک کد اسکیما سوالات متداول است :
انواع اسکیما در سئو چه تاثیری می گذارد؟
در اصل شما با استفاده از کدهای schema این قصد را داشته اید که سایتتان را گوگل بهتر درک کند. وقتی که گوگل محتوا و سایت شما را بهتر درک کند پس قطعا میتواند در رتبه بندی دقیق تر و بهتر عمل کند. استفاده از انواع اسکیما تفاوتی میان سایت های دیگر ایجاد نمیکند؛ تنها تفاوتی که ایجاد میکند این است که سایت شما در صفحه سرچ گوگل با جزئیات بیشتری نمایش داده میشود در نتیجه کاربر پسند تر میشود. پس نمیتوان گفت که اسکیما تاثیر مستقیم روی سئو سایت میگذارد اما این امکان وجود دارد که اینگونه بیان کرد: اسکیما تاثیر غیر مستقیم روی سئو و بهینه سازی سایت میگذارد.
روش های قرار دادن کد اسکیما بر روی سایت
پیش از اینکه به مسئله قرار دادن schema یا همان اسکیما برسیم باید با کدهای نشانه گذاری در سایت آشنا بشویم. از سه روش میتوانیم نشانه گذاری را در سایت اعمال کنیم. این سه روش JSON-ID، microdata، rdfa است. در گذشته خود شرکت گوگل سایت ها را به استفاده از microdata تشویق میکرد اما در حال حاضر نظرش تغییر کرده و JSON-ID را پیشنهاد میدهد.
کد های JSON-ID به صورت اسکریپتی نوشته میشود و نیازی به کد های HTML ندارد پس خیلی راحت میتوان آن را در بخش head سایت قرار داد مانند تصویر زیر که یکی از schema های سایت علی بابا است:
حالا میرسیم به روش های قرار دادن کد اسکیما در سایت که در لیست زیر ذکر شده و هرکدام توضیح داده شده:
- کدنویسی
- استفاده از ابزار های مختلف
- استفاده از افزونه های وردپرس
بیشتر بخوانید: فراخوان عمل
کدنویسی
شما میتوانید با استفاده از سایت Structured Data Markup Helper کدهای اسکیمایی که نیاز دارید رو از آنجا دریافت کنید. در ادامه نحوه استفاده از این سایت بیان شده است:
در ابتدا که شما وارد سایت میشوید باید موضوعی که میخواهید راجب آن کد schema دریافت کنید را وارد میکنید و در پایین تصویر URL که میخواهید برای آن کد اسکیما بزنید وارد کنید مانند تصویر زیر:
سپس محتوایی که میخواهید نشانه گذاری شود را انتخاب میکنید و روی دکمه ی قرمز سمت راست بالا که نوشته شده است CREAT HTML کلیک کنید.
پس از کلیک بر روی دکمه قرمز کمی صبر میکنید و در این مرحله بهتر است گزینه JSON-LD را انتخاب کنید.
حالا شما کدهای schema خودتان را دریافت میکنید.
استفاده از ابزار های مختلف
برای تولید کدهای اسکیما ابزار های متعددی وجود دارد که برخی از آنها در زیر ذکر شده است:
- Altova
- Merkle
- RankRanger
- Markle Strctured Data
- Hall Aanalysis
بیشتر بخوانید: طراحی سایت شرکتی
استفاده از افزونه های وردپرس
این روش مخصوص سایت های وردپرسی است. یکی از بهترین و معروف ترین افزونه ها برای تولید کد های اسکیما افزونه یوست (Yoast) است. کار با این افزونه وردپرس بسیار ساده و راحت است، فقط کافی است به تب (طرح schema) مراجعه کنید و کد خود را پیدا کنید.
افزونه دیگری هم وجود دارد به اسم Schema pro که فقط برای تولید کدهای اسکیما ساخته شده است و تعداد زیادی از انواع اسکیما را در خود جای داده است.
چگونه بفهمیم که کد اسکیما در سایت کار میکند؟
برای این کار هم ابزاری وجود دارد. سایت Schema.org این خدمات را برای شما انجام میدهد. برای استفاده از این سایت فقط کافی است URL که در آن کد اسکیما وجود داد را در اختیار سایت بگذارید سپس پس از گذشت چند ثانیه پاسخ شما را میدهد.
نتیجه گیری
در این مقاله به مفهوم اسکیما (schema) دست پیدا کردید و دریافتید که اسکیما چند نوع دارد سپس نحوه ی قرار گیری آن را در سایت یاد گرفتید. حال انتخاب یکی از این روش ها تنها به خودتان و سایت بستگی دارد. این نکته قابل ذکر است که برای قرار دادن کد اسکیما در سایت راه های زیادتری وجود دارد اما متداول ترین آنها مواردی بود که ذکر شد.
سوالات متداول
اسکیما در سایت چه تاثیری دارد؟
اسکیما در سایت به طور غیر مستقیم بر سئو تاثیر میگذارد و باعث جلب توجه کاربر میشود.
گوگل چه نوع کدی را برای اسکیما پیشنهاد میدهد؟
در گذشته خود شرکت گوگل microdata را پیشنهاد میداد اما حالا JSON-ID را پیشنهاد میدهد و برنامه نویسان را به آن تشویق میکند.
چند نوع اسکیما وجود دارد؟